Договор за поръчка.

Настоящата статия има за цел да разясни правната характеристика на договора за поръчка, основните права и задължения на страните по него, сключването и изпълнението му.

Какви са характеристиките е договор за поръчка?

С договора за поръчка доверителя възлага на довереника да извърши определени правни действия. Тези правни действия могат да са: сключване на договор, плащане или приемане на плащане, представителство и др. Правните действия се извършват за сметка и в интерес на доверителя. Той поема разноските за извършването им и придобива резултатите от извършването им.

Съществуват две ограничения:

  • Не може да се възлагат строго лични правни действия – например завещание, сключване на брак, осиновяване и др.
  • Не може, извършването на неправомерни или противоречащи на морала правни действия, да бъдат предмет на договора.

Каква е връзката на договора за поръчка с упълномощаването?

Пълномощното е документ, с който едно лице упълномощава друго да извърши от негово име и за негова сметка дадено действие, но не може да го задължи да го извърши. Докато с договора за поръчка това може да стане.

Възможно е договор за поръчка да бъде сключен и без да има упълномощаване от доверителя към довереника. Тогава последният действа от свое име и придобива правата за себе си, но по силата на договора за поръчка е длъжен да ги прехвърли на доверителя.

Права и задължения на страните при договора за поръчка.

Задълженията на довереника са:

  • Довереникът е длъжен лично да изпълни възложените му правни действия. Довереникът може да възложи поръчката или част от нея на друго лице само ако е овластен от доверителя за това или ако това е станало необходимо за запазване интересите му и от неизвършването му, доверителят би претърпял вреди. За възлагането довереникът трябва да извести незабавно доверителя.
  • Довереникът трябва да изпълни поръчката с грижата на добър стопанин. Трябва да положи всички усилия, които според обстоятелствата са необходими за точното изпълнение на поръчката и за запазване интереса на доверителя. Довереникът трябва да спазва точно указанията на доверителя, дадени при сключването на договора и в последствие.
  • Довереникът трябва да уведоми доверителя в следните случаи:
  • ако се е отклонил от дадените му нареждания или има необходимост да се отклони в интерес на доверителя;
  • ако е възложил извършването на друго лице;
  • при изпълнение на поръчката.
  • Довереникът е длъжен да се отчете за извършеното по поръчката. Той трябва да предаде това, което е получил в изпълнение на поръчката, да предостави сметка за разходите, които е извършил и когато е възможно, доказателства за извършването им.

Задълженията на доверителя са:

  • Да осигури на довереника средствата за изпълнение на поръчката;
  • Да заплати разноските, които той е направил във връзка с изпълнението на поръчката и да обезщети довереника за претърпени вреди;
  • Да заплати уговореното възнаграждение.

Следва ли да се сключи договорът в писмена форма?

Законът не изисква писмена форма за този вид договори. За да възникне договор за поръчка е достатъчно страните да са постигнали устно съгласие за сключването му. Има едно изключение от това правилно, когато довереникът придобива права върху недвижим имот за доверителя, но ги придобива на свое име, тогава договорът трябва да бъде с нотариална заверка на подписите.

От друга страна, гражданския процесуален кодекс не допуска със свидетелски показания да се доказват факти и обстоятелства, във връзка с договори на стойност над 5000 лева. Така че, за да бъдат правата и задълженията и за двете страни гарантирани, препоръчително е договорът да бъде в писмена форма.

Добре е договорът да има достоверна дата, когато довереникът придобива вещите на свое име, за да се счита пред кредиторите му, че правата, които е придобил са за доверителя, а не за него.

Как се прекратява договорът за поръчка?

Договорът за поръчка се прекратява:

  • с оттегляне на поръчката от доверителя. Това не лишава довереника от правото да иска заплащане на разноските и на уговореното възнаграждение;
  • с отказване на довереника от поръчката. Той дължи обезщетение за причинените от отказа вреди, когато няма достатъчно основание за това;
  • при смърт или поставяне под запрещение на довереника или доверителя;
  • при прекратяване на юридическото лице.
  • при обективна невъзможност за изпълнение на поръчката;
  • по взаимно съгласие;
  • чрез разваляне, когато е уговорено възнаграждение, при неизпълнение или неточно изпълнение.

Необходимо Ви е съдействие при сключването на договор за поръчка?

Нашият екип ще Ви изготви договор за поръчка, който да бъде съобразен със спецификата на вашата правната и фактическа обстановка или ще прегледа и нанесе корекции в договор, предоставен Ви за подпис от насрещната страна. Можем да Ви представляваме и при сключването на сделката.