Регистрация на АД и ЕАД през 2024г.

Настоящата статия има за цел да разясни правната характеристика и процедурата по регистрация на АД (акционерно дружество) и ЕАД (еднолично акционерно дружество) в Търговския регистър.

Правна характеристика и условия за регистрация на АД – Акционерно дружество.

Регистрация на АД може да бъде извършена от две или повече физически или юридически лица. Kапиталът е разделен на акции и не може да бъде по-малък от 50 000 (петдесет хиляди) лева. Като е възможно да бъде вписано в Tърговския регистър, чрез внасяне на 25 % от предвидената в устава номиналната или емисионна стойност на всяка акция или минимално сумата от 12 500 (дванадесет хиляди и петстотин лева). Останалата част се внася в срок, определен в устава, но не повече от две години от вписването на дружеството.

Какви са органите на АД?

Органи на акционерното дружество са Общо събрание на акционерите и Съвет на директорите (едностепенна система) или Надзорен съвет (НС) и Управителен съвет (УС) (двустепенна система).

Общото събрание на акционерите (ОСА) взема важните решения за съществуването на дружеството, като например: Изменя и допълва устава на АД; Увеличава и намалява капитала; Преобразува и прекратява АД; Избира и освобождава членовете на НС и УС; Назначава и освобождава одиторите; Одобрява ГФО и взема решение за разпределяне на печалба, допълване на фонд резервен и изплащане на дивидент; Решава да се издадат облигации; и др.

Надзорен и Управителен съвет.

Членовете им могат да са физически и юридически лица и се избират от ОСА за срок най-много от 5 години, като могат да бъдат преизбирани. Членовете представляват дружеството колективно, ако не е предвидено друго.

Каква е отговорността на акционерите и на АД за задължения на дружеството?

Дружеството отговаря към своите кредитори с имуществото си. А акционерите носят отговорност със стойността на акциите си. Те не отговарят с личното си имущество за задълженията на АД.

Еднолично акционерно дружество (ЕАД).

При ЕАД всички акции се притежават от едно физическо или юридическо лице. Останалите законови правила се прилагат и за него, като едноличния собственик на капитала (ЕСК) решава еднолично въпросите от компетентността на ОСА.

Необходимо Ви е съдействие при регистрацията на АД или ЕАД?

Нашият екип може извърши регистрация на АД и ЕАД, да изготви всички необходими документи и да извърши вписване в Търговския регистър.