Увеличаване на капитала на ООД и ЕООД 2024г.

Настоящата статия има за цел да разясни целите за увеличаване на капитала на ООД и ЕООД и видовете увеличаване, както и процедурата по вписване на увеличението в Търговския регистър.

Какво е значението на капитала на ООД или ЕООД?

Увеличаване на капитала на ООД и ЕООД може да служи за различни цели. Обикновено, дружествата с по-голям капитал се възприемат по-сериозно от останалите участници в търговския оборот, защото се предполага, че дружество притежава имущество в размер не по-малък от посочения капитал в Търговския регистър. Възможно е при необходимост от парични средства за разширяване дейността на дружеството, съдружниците да внесат парични средства в ООД-то. Разбира се това може да бъде направено по различни начини, един от които е увеличаването на капитала. Предимство е, че на съдружниците не се изплащат лихви за направените вноски, за разлика от заем, предоставен на дружеството от съдружниците.

Какви са възможните варианти за увеличаване на капитала на ООД и ЕООД?

Възможни са два вида увеличаване на капитала на дружеството с ограничена отговорност – ефективно и номинално увеличение на капитала.

При ефективното увеличаване на капитала, в дружеството постъпват нови средства от съдружниците или от трето лице, което ще бъде прието в дружеството като съдружник.

При номиналното увеличаване на капитала се извършва т.нар. капитализация, където натрупаната печалба от стопанската дейност на дружеството не се разпределя, а с нея се увеличава капиталът.

Какви са способите за увеличаване на капитала на ООД или ЕООД?

Законът предвижда четири способа за увеличаване на капитала на едно дружество с ограничена отговорност:

  • Увеличаване стойността на дружествените дялове в ЕООД и ООД. Това се извършва с внасяне по сметка на дружеството парична сума, с която съдружниците или едноличния собственик на капитала увеличават стойността на дружествените дялове. Няма необходимост от откриване на специална набирателна сметка, както при първоначалната регистрация. Парите се внасят по разплащателната сметка на дружеството.

Например в ООД с капитал 1000 лева разделен на 100 дяла по 10 лева, с двама съдружника с равни дялове, които желая да увеличат капитана на 10 000 лева. В този случай всеки от тях внася по 4500 лева, а дружествените дялове остават същия бой – 100 дяла, но вече стойността на всеки един от тях е 100 лева.

  • Записване на нови дялове в ЕООД и ООД. Този способ е приложим и при двата вида увеличаване на капитала – ефективно и номинално. При ООД всеки съдружник записва толкова нови дяла, колкото съответстват на участието му в капитала на дружеството преди увеличаването му, ако в дружествения договор изрично не е предвидено друго. При предходния пример дяловете запазват стойността си от 10 лева и към вече 50те дяла на съдружник се добавят още 450 дружествени дяла. Новият капитал става 10 000 лева, а всеки от съдружниците притежава по 500 дяла.
  • Увеличаване на капитала на ООД чрез приемане на нови съдружници. При такова увеличаване трябва да се спазят изискванията на ТЗ за увеличаване на капитала и за приемане на нови съдружници в ООД. Решението за увеличаване на капитала чрез приемане на нови съдружници дерогира (отменя) правото на съдружниците за съразмерно участие при увеличението на капитала.
  • Увеличаване на капитала на ООД чрез непарични вноски – апорт. Този способ е приложим при ефективно увеличаване на капитала. Непаричната вноска не може да има за предмет бъдещ труд или услуги. Правото, предмет на апорт, трябва да отговаря на следните изисквания: да има парична стойност, да може да бъде предмет на частноправни сделки, да има пазарна цена и да има реална стойност.

Трябва да се направи парична оценка на непаричната вноска, която се извършва от три независими вещи лица, които се посочват от длъжностното лице по регистрацията към Агенцията по вписванията. Те дават заключение, което се представя в Търговския регистър със заявлението за вписване. Оценката в дружествения договор не може да бъде по-висока от дадената от вещите лица. Ако вносителят не е съгласен с оценката, може да участва в дружеството с парична вноска или да откаже да участва в дружеството. Забележка: За повече подробности относно непаричните (апортните) вноски виж процедура „Апорт в търговско дружество на вземания или недвижими имоти“.

Вписване на увеличаването на капитала на ООД и ЕООД в Търговския регистър.

Процедурата по вписване в Търговския регистър може да бъде извършена от управителя на дружеството или от адвокат с изрично пълномощно. Документите могат да бъдат подадени както на хартиен носител в Агенцията, така и на електронен, като за цялата е необходим квалифициран електронен подпис.

Необходимо Ви е съдействие за увеличаването на капитала на ООД и ЕООД?

Нашият екип може да изготви необходимите документи, да Ви ги комплектуваме и да Ви дадем точни указания, какво следва да направите с тях. Ще извършим вписване в Търговския регистър. Ще Ви уведомим, когато вписването е факт и ще Ви предоставим актуално състояние на дружеството.