Договор за издръжка и гледане.

Договор за издръжка и гледане – правната характеристика на договора, сключването, изпълнението и неизпълнението му.

Каква е правната характеристика на договор за издръжка и гледане?

С договора за издръжка и гледане едно лице прехвърля на друго лице своe право на собственост или друго ограничено право върху недвижим имот, срещу което другото лице (приобретател) се задължава да издържа и гледа него или трето лице до определен срок или до смъртта му. Това прави задължението на приобретателя неточно определено нито по размер, нито по стойност, за разлика то директната продажба, където купувачът знае точно колко пари следва да заплати за имота.

Обикновено договорът за издръжка и гледане, заедно с договора за дарение, е избиран като способ за разпределение на бъдещо наследствено имущество между евентуалните наследници.

Предмет на договора на договор за издръжка и гледане.

Предмет на договора могат да бъдат всички права и вещи, които образуват имуществото на прехвърлителя. Най-често такива договори се сключват за прехвърляне собствеността на недвижими имоти или други вещни права. Такива могат да бъдат право на строеж, пристрояване или надстрояване, учредяване право на ползване върху определен имот и др. Предмет на договора могат да бъдат и идеални части от съсобствен имот.

Права и задължения на страните при договор за издръжка и гледане.

Задължението на прехвърлителя е да прехвърли собствеността върху недвижимия имот на приобретателя. Изпълнява се при подписване на договора.

Особеното в този договор е задължението на приобретателя. Грижите и издръжката, полагани от него, трябва да съответстват на конкретните нужди на прехвърлителя на имота. Точното изпълнение на задълженията изисква прехвърлителят да получи желаните от него грижи и натурална издръжка непрекъснато и ежедневно, но не извън договорения обем. Може да бъде предвидено задължението да бъде изпълнявано от няколко лица. В този случай приобретателите изпълняват пълно и точно задълженията, но не е задължително да бъде едновременно и заедно. Издръжката и гледането не е задължение, което може да бъде изпълнено на части, а само изцяло, предвид неговото естество. Приобретателите са солидарно задължени към прехвърлителя.

Страни при договора за издръжка и гледане.

Прехвърлител по договора може да бъде всяко дееспособно физическо лице, което е изпаднало в определено затруднение и се нуждае от грижи. Размерът и характерът на нуждата е без значение. Възможно е договорът да се сключи в полза на трето лице, което ще се ползва от издръжката и гледането, като третото лице не става страна по договора.

Приобретател по договора e лицeтo, коeто можe да осигури необходимите грижи и издръжка. Това означава, че приобретател по този вид договор не може да бъде малолетно, непълнолетно или поставено под запрещение лице, макар и представлявано от законните си представители.

Как се сключва договорът за издръжка и гледане?

Договорът се сключва във форма на нотариален акт, като сделката подлежи на вписване в Агенцията по вписванията. С договора се прехвърля правото върху имота на приобретателя. Ако договорът се сключва заедно със сключването на доброволна делба, не е необходимо да се оформя в нотариален акт.

Някои особености при договора за издръжка и гледане.

Приобретателят има задължение да плаща издръжка и да оказва съдействие при гледането, независимо, че прехвърлителят има достатъчно средства и частична физическата възможност да се гледа сам. Важно е прехвърлителят да има някаква нужда от гледане, в противен случай договорът ще бъде нищожен.

Ако приобретателят почине преди прехвърлителя, в случай че договорът не е сключен с оглед неговата личност, прехвърлителят има право да иска издръжка и гледане от наследниците на починалото лице.

Прехвърлителят може да откаже да получава грижи и издръжка от приобретателя. В този случай последният може да поиска от съда да му определи издръжка, която той да заплаща по сметка на прехвърлителя.

Необходимо Ви е съдействие при сключването на предварителен договор за издръжка и гледане?

Нашият екип ще Ви изготви договор за издръжка и гледане, съобразно спецификите на конкретния казус, или ще прегледа и нанесе корекции в предоставен Ви от насрещната страна такъв за подпис. Можем да Ви представляваме и при сключването на сделката.