Договор за изработка.

Договор за изработка – правната характеристика на договора за изработка, основните права и задължения на страните по него, сключването и изпълнението му.

Какво представлява договорът за изработка?

С договора за изработка, изпълнителят се задължава срещу възнаграждение да извърши определена работа по възлагане и да предаде резултата от нея на поръчващия – възложителя. За да се дължи плащане от възложителя, резултатът от работата трябва да е в съответствие с поръчката и да му е предаден.

Предмет на договора за изработка.

Предметът на договора за изработка е изработването на поръчаното, което може да бъде: създаването на определена вещ, изработването на рекламни материали, ушиването на партида дрехи, изработването на архитектурен проект на сграда, извършването на ремонт на помещение и др.

Права и задължения при договора за изработка.

Задължения на изпълнителя са:

Да изработи поръчаното. По принцип изпълнителят извършва работата със свои материали и по собствен проект. Възможно е страните да се договорят в отклонение на това, като възложителят предостави проект и материали или само едното от двете. В случай, в който възложителят предостави материали и/или проект на изпълнителя, последният е длъжен да му каже ако материалите и/или проекта не са качествени. А ако не са годни, той може да откаже да извърши заданието.

Ако изпълнителят не предупреди възложителя за негодността на предоставените му материали и/или проект, той носи отговорност за неизпълнението на договора и за претърпените от поръчващия вреди. В случай че поръчващият настоява да се изработи с предоставените от него проект и/или материали, въпреки предупреждението на изпълнителя, последният не носи отговорност за вреди при погиване или повреждане на изработеното.

Да предаде изработеното. Задълженията на изпълнителя са изпълнени с предаването на изработеното съобразно изискванията на възложителя и с нужното качество.

Задължения на възложителя са:

Да приеме изработеното, ако то отговаря на уговореното. При приемането възложителят трябва да направи всички възражения, които са видими на пръв поглед. За тези недостатъци, които се проявят на по-късен етап, възложителят трябва да уведоми изпълнителя своевременно, за да може да ангажира отговорността му. За приемането се съставя приемо-предавателен протокол.

Да заплати уговорената цена. Често се налага една част от задължението да се заплати при сключване на договора авансово, а останалата част да се заплати след приемането на работата.

Кой носи риска от погиване на вещта?

До предаването на резултата, рискът се носи от изпълнителя. Ако в хода на изпълнението вещта погине, изпълнителят няма право да получи възнаграждение за изработеното.

Например, ако на изпълнителя е възложено да построи едноетажна къща и в хода на строежа наводнение отнесе построеното, изпълнителят носи целия риск и възнаграждение не му се дължи.

Ако работата е частично изпълнена, изпълнителят има право на възнаграждение съобразно изпълненото.

Ако възложителят е в забава за приемането на изпълнението, той носи риска. Това означава, че той ще дължи плащане, въпреки че вещта е погинала.

Как се сключва договорът за изработка?

Законът не изисква писмена форма за този вид договори. За да възникне договор за изработка е достатъчно страните да са постигнали устно съгласие относно вида на работата, срокът на изпълнение и цената.

От друга страна, гражданския процесуален кодекс не допуска със свидетелски показания да се доказват факти и обстоятелства, във връзка с договори на стойност над 5000 лева. Така че, за да бъдат правата и задълженията и за двете страни гарантирани, препоръчително е договорът да бъде в писмена форма.

Нужно Ви е съдействие при изготвянето или нанасянето на корекции по договор за изработка?

Нашият екип ще Ви изготви договор за изработка, който да бъде съобразен със спецификата на вашата правната и фактическа обстановка или ще прегледа и нанесе корекции в договор, предоставен Ви за подпис от насрещната страна.

Ние можем да Ви съдействаме при следните договори за изработка:

  • ремонт на помещение, офис, апартамент и др.;
  • рекламни материали;
  • уеб сайт;
  • строителство;
  • и други.