Договор за наем на МПС.

Договор за наем на МПС – правната характеристика и спецификата на договора за наем на МПС. Правата и задълженията на страните, сключването, изпълнението и неизпълнението на договора.

Какво представлява договорът за наем на автомобил?

С договора за наем на МПС се предоставя за временно ползване автомобил – лек или тежкотоварен, срещу заплащане на наемна цена. Няма специфична уредба на договора за наем на автомобил в закона. За него се прилагат общите правила, но обикновено поради неговата специфика се създават определени трудности, именно заради предмета на договора. Възможно е бъде предвидено договорът за наем на вещ да бъде и с екипаж, но следва да се спазват редица правила в законодателството. Договорът за наем на автомобил може да се сключи и като договор за лизинг по реда на търговското законодателство или като договор за рент-а-кар.

Приложно поле на договора за наем на автомобил.

Най-често се среща договорът за наем на автомобил да намира приложение в търговската дейност. Например договорите за наем рента-а-кар се сключват главно от търговци, на които основната им дейност е да предоставят леки автомобили под наем. Често срещан е случаят, при който съдружник предоставя на дружеството автомобил за извършването на търговската дейност.

В каква форма се сключва договорът за наем?

Няма изискване договорът за наем да се сключва в писмена форма, тя обаче е наложена в практиката поради някои обстоятелства. Едно от които е, че процесуалният закон забранява да се доказват факти и обстоятелства във връзка с договор на стойност над 5 000 лева. Друго е, че договорът за наем служи и за счетоводно и данъчно отчитане.

От изключителна важност е наемателят да има възможност да се легитимира пред органите на реда – КАТ като държател на автомобила. Често се налага да се издаде и нотариално заверено пълномощно на наемателя, особено ако преминава граница с автомобила.

Какви са правата и задълженията на страните по договор за наем на МПС?

Задължение на наемодателя е да предостави за ползване вещта, предмет на договора за наем, да поддържа състоянието на вещта в съответствие с това, в което е била при подписване на договора, както и да осигури необезпокояваното ѝ използване за срока на договора.

Задължение на наемателя е да заплаща наемната цена, да си служи с вещта по предназначението ѝ и да я върне при прекратяване на договора.

Например ако наемателят е наел МПС – за придвижване в града, но го използва за пренасяне на строителни отпадъци, в следствие на претоварването се развалят амортисьорите, кой ще понесе разноските за отстраняването на повредата? Наемодателят трябва да поддържа вещта в изправно състояние и по принцип би следвало да са за негова сметка, но в случая наемателят използва вещта не съобразно предназначението ѝ, съответно се предполага, че именно поради тази причина разноските са възникнали, следователно ще бъдат за негова сметка.

Какво права има наемодателят при неизпълнение на задълженията на наемателя?

Наемателят може да е в неизпълнение на първо място при заплащането на наемните вноски. Правата на наемодателя са следните: да отправи покана до наемателя, с която да даде срок да изпълни просрочените задължения, като в противен случай ще счита договора за развален или да го прекрати с едностранно предизвестие, ако е договорена клауза, която му позволява едностранното прекратяване на договора без да се дава срок за изпълнение.

След прекратяването на договора е възможно наемателят да не заплаща дължимите суми по него и/или да не върне МПС. В този случай за наемодателя остава възможността да търси правата си по съдебен ред.

!! Важно е да се знае, че наемодателят няма право да отнеме държането на МПС от наемателя, без той доброволно да му го е предал, тъй като това действие се счита за самоуправство по смисъла на чл. 323 от НК и е престъпление.

Имате необходимост от правно съдействие при подписване на договор за наем на МПС?

Нашият екип ще Ви изготви договор за наем на МПС или ще прегледа и нанесе корекции на предоставен Ви за подпис договор. Ще съобрази търговските Ви цели и спецификата на конкретния казус. Ще изготвим приемо-предавателни протоколи за предаването и връщането на МПС, като при необходимост ще Ви изготвим и пълномощно, в полза на наемателя.