Договор за услуги.

Договор за услуги – правна характеристика на договора, някои от видовете услуги, които могат да бъдат предмет на договора, основните права и задължения на страните по него, сключването и изпълнението му.

Какви са характеристиките на договора за услуга?

С договора за услуга изпълнителят се задължава да извърши определени действия или да извършва определена дейност, а възложителят се задължава да му заплати еднократно или периодично определено възнаграждение.

Договорът за услуга не е уреден изрично в закона и няма законово определение на понятието „услуга“, поради което се прилагат правилата на договора за изработка. Предвид спецификата на всеки конкретен договор, не винаги тези правила са приложими. Например, ако предметът на договора няма материален резултат, то правилата относно недостатъците на продукта не могат да се приложат. Невъзможността при някои услуги да се гарантира положителен резултат, влияе на отговорността на изпълнителя.

Къде намира приложение договорът за услуги?

Договор за услуга може да се сключи в различни сектори на икономиката, като например информационния, развлекателния, образователния, занаятчийския, счетоводния, правния, медицинския и др.

Какви видове договори за услуги могат да се сключат?

Договор за абонаментно техническо обслужване; Договор за комплексно рекламно обслужване; Договор за маркетингово проучване; Договор за консултантска услуга; Договор за гледане на дете; Договор за обучение и др.

Кой може да бъде страна по договора за услуга?

В общия случай, страните могат да бъдат физически и/или юридически лица. Но поради спецификата на всеки конкретен договор, е възможно за една от страните – изпълнителя, да се изисква специална квалификация или разрешение за извършване на определена дейност. Например при договор за абонаментна правна помощ от изпълнителя се изисква да бъде правоспособен юрист. При договор за одиторски услуги – регистриран одитор, при договора за услуги с оглед личността на изпълнителя, например за лична охрана може да е необходимо лицето да има разрешително за носене и употреба на огнестрелно оръжие, при договора за обучение може да е необходимо лицето да притежава диплома за педагог или друга, позволяваща му да извършва квалифициран труд.

Права и задължения при договора за услуга.

Правата на възложителя са да получава конкретната услуга, с оглед на която е сключен договора, а правото на изпълнителя е да получи възнаграждение в уговорения в договора размер. Задълженията съответстват на правата на насрещната страна – за възложителя да заплаща уговорената цена, а за изпълнителя да представя услугата.

Следва ли да се сключи договорът в писмена форма?

Законът не изисква писмена форма за този вид договори. За да възникне договор за услуга е достатъчно страните да са постигнали устно съгласие относно вида на услугата, срока на изпълнение и цената.

От друга страна, гражданският процесуален кодекс не допуска със свидетелски показания да се доказват факти и обстоятелства, във връзка с договори на стойност над 5000 лева. Така че, за да бъдат правата и задълженията и за двете страни гарантирани, договорът е препоръчително да бъде сключен в писмена форма.

Необходимо Ви е съдействие при изготвянето или сключването на договор за услуги?

Нашият екип ще Ви изготви или ще прегледа и нанесе корекции в предоставения Ви за подпис договор. Ще съобразим спецификите на конкретния казус, ще Ви дадем съвети при подписването и изпълнението му. Можем да Ви представляваме при сключването на договора.