Запазване име на фирма през 2024г.

Настоящата статия има за цел да разясни процедурата по запазване име на фирма, преди регистрацията ѝ в Търговския регистър.

Защо е важно да запазим наименование на фирма?

При регистрацията на фирма, понякога не е достатъчно само да се провери дали е свободно името на фирмата. По време на изготвяне на документите е възможно друго лице да подаде за регистрация дружество със същото име.

В резултат на което Вие няма да можете да регистрирате исканата фирма. Също така изготвените, подписани и заверени при нотариус документи, няма да могат да се използват. Ще се наложи пакетът документи да се подготви на ново.

Как се запазва име на фирма?

Запазване име на фирма става, чрез подаване на заявление до Търговския регистър, с което се иска свободното име на фирмата да бъде запазено. Длъжностно лице от регистъра проверява дали фирмата не е вече регистрирана или друго лице е запазило името. Ако е свободно и е заплатена дължимата държавна такса, заявлението се вписва незабавно. Правото върху избраната фирма се запазва за срок до 6 месеца от вписването.

Колко струва запазването на име на фирма?

Дължимата държавна такса към Агенция по вписванията – Търговски регистър е различна в зависимост от начина на подаване на заявлението:

  • по заявление, подадено на хартиен носител – 40 лв.
  • по заявление, подадено по електронен път  – 20 лв.

За подаването на заявлението по електронен път е необходим квалифициран електронен подпис на заявителя.

Необходимо Ви е съдействие във връзка със запазване име на фирма?

Екипът ни, в рамките на един работен ден, може да запази желаното от Вас име на фирмата, което гарантира свободно и безпроблемно регистриране на дружеството, с избраното от Вас наименование.