Oбразуване на изпълнително дело през 2024 г.

Настоящата статия има за цел да разясни същността на изпълнителния процес, начинът му на започване, развитие и приключване. Образуване на изпълнително дело, водене и прекратяване.

Какво е изпълнително дело?

Изпълнително дело е производството, което има за цел да удовлетвори вземането на взискателя (кредитор), когато е налице неизпълнение на задължение от страна на длъжника. Образувано е при частен съдебен изпълнител (ЧСИ) или държавен съдебен изпълнител (ДСИ) въз основа на изпълнителен лист, по изключение на обезпечителна заповед. Изпълнителното дело е висящо до събирането на дължимата сума или до прекратяването му. За образуваните дела се води регистър – Централен регистър на длъжниците, в който се вписват всички образувани изпълнителни дела.

Как се образува изпълнително дело?

Изпълнителното дело започва по молба на взискателя (кредитора), адресирана до съдебен изпълнител – частен или държавен. Към молбата се прилага в оригинал изпълнителния лист или обезпечителната заповед, платежно нареждане към съдебния изпълнител за дължимите авансови такси за образуването на делото и пълномощно, ако делото се образува от адвокат. Към молбата за образуване се прилагат и други документи, имащи отношение към вземането, като например заповед за изпълнение, договор за цесия и др.

Как се събира вземането в изпълнително дело?

За да се събере едно вземане, взискателят (кредитор) посочва изпълнителни способи (методи за съдиране на парични средства), а съдебният изпълнител ги осъществява, като по този начин и чрез тях осребрява имуществото на длъжника и събира принудително дължимата сума.

Съществува възможност да се предостави правомощията на ЧСИ сам да определя изпълнителните способи и да движи изпълнителния процес, като предприема необходимите действия за събирането на задължението.

Какви изпълнителни способи съществуват в изпълнителното дело?

Изпълнителните способи са няколко, според вида на задължението. Различаваме изпълнение на парични вземания и изпълнение на непарични вземания.

За изпълнението на парични вземания, изпълнителните способи са следните: Изпълнение върху движима вещ, изпълнение върху недвижима вещ, изпълнение върху парични вземания, изпълнение върху индустриална собственост и изпълнение върху вещи в съпружеска имуществена общност.

При изпълнение на непарични вземания изпълнителните способи са: предаване на движими вещи, въвод във владение на недвижим имот, изпълнение на задължения за заместими действия, изпълнение на задължения за незаместими действия, изпълнение на задължения за бездействия и изпълнение на задължения за предаване на дете.

Кога се прекратява изпълнително дело?

Съществуват 8 на брой основания за прекратяване на изпълнително дело. В настоящия случай ще обърнем внимание само на най-важните.

Изпълнителното дело се прекратява със събиране на вземането и разноските по делото. Делото може да бъде прекратено и по молба ба взискателя. Делото се прекратява и ако длъжникът представи документ, от който да е видно, че задължението по изпълнителния лист е погасено.

Важно е да се знае, че ако взискателят не е поискал извършването на изпълнителни действия в продължение на 2 години, делото се прекратява.

В заключение за образуване на изпълнително дело е необходимо, след като сте се снабдили с изпълнителен лист трябва да го представите пред ЧСИ или ДСИ като го приложение към молба за образуване на изпълнително дело. Ако нямате изпълнителен лист – виж. издаване на изпълнителен лист. Важно е в молбата за образуване да бъдат посочени изпълнителни способи и искания за справки според конкретния случай.

Необходимо Ви е съдействие при образуване на изпълнително дело?

Нашият екип може да изготви молбата Ви за образуване на изпълнително дело, съобразно законовите изисквания и желанието Ви. Заедно с молбата за образуване на изпълнително дело можем да Ви изготвим и изпратим подробни указания как да процедирате при образуването и воденето на изпълнителното си дело, за да съберете вземането си от длъжника. Можем да Ви представляваме по делото пред съдебния изпълнител и да водим изпълнителното дело до събирането на дължимите парични суми.