Годишен финансов отчет – Обявяване на ГФО в Търговския регистър| 2024 г.

Настоящата статия има за цел да разясни кои лица, до какъв срок, къде и как подават годишен финансов отчет (ГФО) и годишен доклад за дейността (ГДД си, както и санкциите за неподаването им в законоустановения срок.

годишен финансов отчет

Кои юридически лица трябва да подават годишен финансов отчет и до кога?

Всички предприятия са длъжни в срок до 30 септември да обявяват в Търговския регистър ГФО за предходната година, с изключение, когато през финансовата година на са имали търговска дейност и са подали декларация за липса на дейност в същия срок. Търговски предприятия по смисъла на закона са: Търговските дружества, включително клоновете на чуждестранни дружества, и кооперациите, местните юридически лица, които не са търговци, бюджетните предприятия, консорциумите, дружествата по ЗЗД (ДЗЗД), фондовете и осигурителните каси, търговските представителства, чуждестранните ЮЛ, извършващи търговска дейност на територията на страната

Кои лица подават ГДД в Търговския регистър?

Средните и големите предприятия са тези, които имат балансова стойност на активите над 38 милиона лева или имат нетни приходи от продажби по-големи от 76 милиона лева, или имат средна численост на персонала повече от 250 души, са задължени да изготвят и обявяват ГДД в срока за ГФО. Малките и средните предприятия, които подлежат на независим финансов одит, подават ГДД. ЮЛНЦ в обществена полза също са задължени да изготвят и подават ГДД в срока за ГФО в Търговския регистър и регистъра на ЮЛНЦ.

Какви са глобите за неподаване на ГФО?

Законът предвижда санкции при неподаване на ГФО или декларация за липса на дейност в предвидения в закона срок.

Съгласно Закона за счетоводството, глобите са:

  • за отговорните длъжностни лица – от 500 до 2000 лева;
  • за юридическото лице или едноличен търговец – от 500 до 3000 лева.

За повторно нарушение санкцията е в двоен размер.

Санкциите съгласно Закона за търговския регистър (ЗТР) са следните:

  • за отговорните длъжностни лица – от 100 до 500 лева;
  • за юридическото лице или едноличен търговец – от 500 до 1000 лева.

Глобите могат да бъдат налагани поотделно.

Как се обявява ГФО в Търговския регистър?

Вписването на заявлението, с което се обявява в Търговския регистър ГФО по партидата на дружеството обикновено отнема много време, с изключение на някои специални дружества, на които се разглеждат в предвидените срокове. В общия случай до вписването на годишния финансов отчет може да минат от няколко месеца до няколко години.

Заявител може да бъде управителя на дружеството, адвокат с изрично пълномощно или счетоводител с нотариално заверено пълномощно. Документите могат да бъдат подадени както на хартиен носител в Агенцията, така и на електронен, като за целта е необходим квалифициран електронен подпис.

Заплаща ли се държавна такса за вписването в Търговския регистър?

След промяната в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел от 01.01.2022 г., няма да се заплаща държавна такса за обявяване на годишни финансови отчети в Търговския регистър. Промяната касае както за търговските дружества, така и за юридическите лица с нестопанска цел.

Необходимо Ви е съдействие с обявяването на ГФО и ГДД в Търговския регистър?

Нашият екип ще изготви необходимите документи, придружаващи ГФО, ще Ви ги комплектуваме и ще Ви дадем точни указания, какво следва да направите с тях. След което ще ни снимате или сканирате документите, а ние ще извършим вписване в Търговския регистър. Ще Ви предоставим входящ номер на заявлението.