Договор за учредяване на право на ползване върху недвижим имот.

Настоящата статия има за цел да разясни правната характеристика на договора за учредяване на право на ползване, сключването, изпълнението и прекратяването му.

Какво представлява правото на ползване върху недвижим имот?

Правото на ползване върху недвижим имот е ограничено вещно, самостоятелно, лично право да се използва дадена вещ според нейното предназначение и правото да се получават добивите от нея, без тя да се променя съществено. Ползвателят не може да отчуждава правото си.

Приложно поле на правото на ползване върху недвижим имот.

Често срещано явление е, когато роднини прехвърлят недвижим имот помежду си, например родителите на детето, продавачите да запазят правото на ползване върху недвижимия имот за определено време или до смъртта си. По този начин гарантират първо, че няма да бъдат лишени от ползването на имота докато са живи и на второ място, че след смъртта им имотът няма да отиде при някои от другите наследници, а конкретно при лицето, което те желаят да получи собствеността върху имота.

Пример. Ако за извършването на определен вид дейност се изисква наличието на земя, например за изграждането на соларен парк, възможно е собствениците на земята да учредят за срок от 30 или повече години правото на ползване върху недвижимия имот, в който дружеството ще разположи соларните си панели.

Как се прекратява правото на ползване върху определен недвижим имот?

Правото на ползване се погасява с погиването на вещта, със смъртта на ползвателя, с изтичането на срока за който е учредено, с неупражняването му в продължение на 5 години, с развалянето на договора или по взаимно съгласие, извършено в определената форма. Може да се прекрати и по съдебен ред, в случай че ползвателят, въпреки че е предупреден, продължава да си служи с вещта не според предназначението ѝ.

Каква е формата за сключване на договор за учредяване право на ползване върху недвижим имот?

Законът изисква договорът да се сключи под формата на нотариален акт.

Документи, които се представят пред нотариуса.

Документ за собственост – нотариален акт или др. документ за собственост, удостоверение за наследници, ако имотът е наследствен, данъчна оценка на правото на ползване, данъчна оценка на недвижимия имот, актуална скица, декларации за гражданство и гражданско състояние и др.

Колко струва учредяването на право на ползване върху недвижим имот?

Нотариалната такса, която трябва да се заплати, ще бъде изчислява на база пазарната наемна цена, която би могла да бъде взета за целия срок на ползването, ако такъв не е посочен – за 3 години.

Такса се заплаща и за вписването на нотариалния акт в Агенция по вписванията. Размерът на таксата е 0,1% от посочената оценка.

Задължително се заплаща и местен данък за придобиване, определен от всяка община в съответната общинска наредба.

Необходимо Ви е съдействие при изготвянето на договор за учредяване на право на ползване върху недвижим имот?

Нашият екип ще изготви или ще извърши проверка на договора под формата на нотариален акт, ще Ви информира за необходимите документи във връзка със сделката или ще се снабдим директно с тях. Ще Ви дадем подробни указания за начина на протичане на сделката при нотариуса. Ще изчислим дължимите такси и ще Ви съдействаме при плащането им. Можем да Ви представляваме при сключването на договора.