Предизвестие за едностранно прекратяване на договор.

С настоящата статия ще обърнем внимание на прекратяването на договора от едната страна. Ще направим разграничение с развалянето на договора, както и правните последици от прекратяването на правоотношението.

Какво е договор?

Договорът е съглашение между две или повече лица, с което се разбират да създадат, да изменят или да прекратят една правна връзка между тях. Съдържанието на договора може да бъде свободно определено доколкото не противоречи на повелителни норми (правила) от закона. Веднъж сключени, договорите имат силата на закон за страните, които са ги сключили.

Възможно ли е да има договор, без той да е подписан на хартия, т.нар устен договор?

Отговорът е ДА. Възможно е да има сключен договор, без той да е подписан на хартия, стига законът да не изисква форма за действителност (напр. покупко-продажба на регистрирано МПС, където законът изисква писмена форма с нотариална заверка на подписите или продажбата на недвижим имот, която сделка следва да е във формата на нотариален акт).

Какво е прекратяването на договор?

Прекратяването на договора е преустановяване съществуването на правоотношението между страните, в резултат на което отпадат задълженията за страните по договора.

Какви са различните способи за прекратяване на един договор?

  • Изпълнение – когато страните изпълнят всичките си задължения и целта на договора е осъществена;
  • изтичане на срока му;
  • при обективна невъзможност за изпълнение;
  • чрез споразумение;
  • чрез разваляне поради неизпълнение;
  • със съдебно решение;
  • с волеизявление на едната страна, когато такава възможност е предвидена в самия договор.

*Изброяването не е изчерпателно.

Какъв е резултатът от прекратяването на договора?

Резултатът от прекратяването на договора е, че правоотношението спира да съществува, занапред страните не са обвързани от него, както и нямат задължение да изпълняват предвиденото в договора.

Каква е разликата с развалянето на договора?

И развалянето, и едностранното прекратяване са способи за прекратяване на договора. Разликата е в правните последици. При развалянето се връща правното положение от преди сключването на договора. При прекратяването, правното положение към момента на прекратяване на договора се запазва, т.е. всичко което е изпълнено в следствие на договора е валидно и не подлежи на връщане.

Как се прекратява едностранно договора?

Принципът е, че не може едната страна по нейно усмотрение да прекрати един договор, по който тя е страна. От това правило има изключения – предвидени в закон или в договор.

В настоящата статия ще обърнем внимание на изключението, предвидено в договора.

Страната, в чиято полза е предвидено правото да прекрати едностранно договора, изпраща до другата страна изявление, с което уведомява насрещната страна за прекратяването. Най-често е предвидено уведомяването да се направи в определен срок преди прекратяването. Такива клаузи намират приложение в договорите за периодично изпълнение, като например: договор за наем, договор за обслужване – правно, техническо, счетоводно и др.

Нужно Ви е съдействие при изготвяне на едностранно уведомление за прекратяване на на договор?

Нашият екип ще прегледа подписания договор, ще Ви изготвим уведомлението за прекратяване и ще Ви дадем точни указания как да процедирате при връчването му.