Преобразуване на ЕТ в ЕООД през 2024 година.

Настоящата статия има за цел да отговори на въпроса възможно ли е преобразуване на ЕТ в ЕООД? И ако не е, то как може да се постигне целения резултат? Ще разясним различните етапи, през които преминава процедурата по прехвърлянето на активите на едноличен търговец към еднолично дружество с ограничена отговорност.

Преобразуване на ЕТ в ЕООД

Преобразуване на ЕТ в ЕООД. Възможно ли е?

Краткият отговор на въпроса възможно ли е преобразуване на ЕТ в ЕООД е НЕ. Законът не позволява директно преобразуване и е невъзможно да се премине от ЕТ в ЕООД. Забраната идва от обстоятелството, че ЕООД е юридическо лице – търговско дружество, а ЕТ е физическо лице търговец. Трансформациите са възможни само при юридическите лица и едно юридическо лице може да се трансформира в друг вид и обратното, но търговец – физическо лице, не може да се трансформира в юридическо лице.

След като преобразуване на ЕТ в ЕООД е невъзможно, то как може да се постигне законово целеният резултат?

Законът урежда възможността търговец да прехвърли цялото си търговско предприятие. Именно чрез продажбата на търговското предприятие на ЕТ е възможно да се постигне целта по преобразуване на ЕТ в ЕООД. Логичният въпрос в случая е

Какво се включва в търговското предприятие и какво представлява то?

Търговското предприятие е съвкупност от права задължение и фактически отношения на търговеца. В него се включват например: право на собственост или ползване на недвижим имот, договор за наем на недвижим имоти или на автомобил/и, вземанията, които има търговецът от други лица, откритите банкови сметки, ипотеки, залози, поръчителство, цялото движимо имущество за осъществяването на определена дейност, трайните търговски отношения с доставчици на стоки и услуги, с подписани и неподписани договори, права върху софтуер, търговски марки, издадените разрешения и получените лицензи и др.

Кога е необходимо да се прехвърли търговското предприятие?

Когато в него се включват права и фактически отношение, които са значителни по брой и стойност, тогава си струва да се извърши покупко-продажбата на търговско предприятие. В случай, в който ЕТ притежава малко движими вещи или никакви, не е икономически оправдано да се продава предприятието.

Например, оправдано би било да се продаде търговското предприятие:
ако ЕТ има търговска марка, сключени няколко на брой договора с различни доставчици, договори за услуги и др., ноу-хау практики, наети работници и служители, няколко МПС, то в този случай е по-лесно да се продаде предприятието на търговеца, отколкото да се прехвърлят активите едно по едно.

Как може да се прехвърлят всички активи и пасиви от ЕТ на ЕООД?

Процедурата по прехвърляне на активите на едноличния търговец започва с регистрация на ЕООД. След това се сключва договор за покупко-продажба между ЕТ и ЕООД с предмет търговското предприятие на ЕТ. По желание може да се заличи ЕТ.

Как се извършва прехвърлянето?

Прехвърлянето на търговското предприятие се извършва с договор за покупко-продажба на търговско предприятие, който се сключва в писмена форма с нотариална заверка на подписите и съдържанието. След това се продажбата се вписва в Търговския регистър по партидите на ЕТ и на ЕООД.

Какви са таксите за прехвърлянето на търговското предприятие?

Първата такса ще заплатите при нотариуса, който ще я определи на база материалния интерес на договора.

След това има две вписвания в Търговския регистър – по партидата на ЕТ. Държавната такса за всяко вписване е в размер на 15 лева, ако заявлението е подадено по електронен път чрез портала на Търговски регистър и 30 лева на хартиен носител на място в Търговски регистър.

По партидата на ЕООД – 40 лева ако заявлението е подадено по електронен път чрез портала на Търговски регистър и 30 лева на хартиен носител на място в Търговски регистър.

Ако нямате регистрирано ЕООД – таксата за регистрация е 55 лева, ако заявлението е подадено по електронен път чрез портала на Търговски регистър и 110 лева на хартиен носител на място в Търговски регистър.

Ако желаете да се заличи ЕТ таксата за вписване е 15 лева ако се подава по ел. път и 30 лева на хартиен носител.

Последици от прехвърлянето на търговското предприятие.

Първата правна последица е, че ЕООД трябва да управлява отделно търговското предприятие за срок от 6 месеца. Тук законът цели да се защитят правата на кредиторите на ЕТ, които имат право да искат в този срок изпълнение или обезпечение на задълженията.

Възникват и данъчни задължения за физическото лице, като има значение дали ЕТ е заличен или не след продажбата на търговското предприятие, както и стойността на сделката.

Необходимо Ви е съдействие при преобразуване на ЕТ в ЕООД?

Нашият екип може да изготви необходимите документи за преобразуване на ЕТ в ЕООД и по-точно, както описахме по-горе в статията прехвърляне на търговското предприятие на ЕТ. Процедурата отнема известно време и се движи на етапи. Налага се да се извършат няколко на брой вписвания в Търговския регистър, като процедурата е завършена с поемането на търговското предприятие от новото юридическо лице и заличаването на ЕТ.