Приемо-предавателен протокол. Какво е правното му значение и кога е необходим?

Настоящото има за цел да обясни значението на приемо-предавателния протокол, ползите от изготвянето му, както и приложението му в гражданския процес като доказателство.

приемо-предавателен протокол

Какво е приемо-предавателен протокол?

Приемо-предавателният протокол е документи, който се съставя в писмена форма и в него се описва фактът на предаването на вещ от едно лице на друго или приемането на резултата от извършена работа, във връзка с дадено правно отношение. Протоколът се подписва от предаващия и приелия вещта. Няма пречка да се подпише и от свидетели.

Каква е ползата от констативен протокол и приемо-предавателен протокол?

Протоколите са частни свидетелстващи документи. Целта на създаването им е да се подготви доказателство за релевантен към евентуалния спор факт, което в последствие да послужи пред съда. Частните свидетелстващи документи задължават съда да приеме за доказано, че лицата, които са го подписали, са негови автори до доказване на обратното. Обстоятелства, които са описани в него, се преценяват от съдията по вътрешно убеждение, във връзка с останалите обстоятелства по делото.

Наличието му за гражданското дело или наказателно производство може да бъде от съществено значение.

Например по договор за наем на кола, наемателят предава държането на колата на наемателя, който в последствие твърди, че кола не е получавал. За наемодателя ще бъде изключително по-лесно да докаже факта на предаване на вещта след като представи на съда протокол с подписа на наемателя, в който обстоятелството, че колата е предадена, е потвърдено от самия него. Този документ ще послужи и пред разследващите органи, които въз основа на него могат да обявят колата за издирване, респективно при липсата му*,** да откажат да я обявят.*

Къде са приложими тези протоколи?

Приемо-предавателния протокол намира приложение при редица случаи, например при:

Договор за наем – при предаване държането на недвижим имот или движима вещ от или на наемателя. Важно е да се докаже, че вещта е предадена, както и състоянието, в което се намира към момента на предаването ѝ.

Договор за покупко-продажба – продавачът желае да запази доказателство за факта на предаване на вещта и състоянието ѝ, вида и броя на доставената стока и др.

Други случаи: договор за лизинг, договор за изработка, договор за поръчка, ненаименувани договори, договор за цесия и други.

Нужно Ви е съдействие при съставянето на протокол?

Нашият екип ще Ви изготви констативен протокол или приемо-предавателен протокол конкретно за вашата нужда, като ще съобразим всички важни юридически факти. При необходимост от допълването му на място, ще ви дадем конкретни указания къде и какво следва да се изпише, за да сте сигурни, че защитавате правния си интерес по най-добрия начин.