Прихващане на вземания.

Настоящата статия има за цел да разясни процедурата по прихващане на вземания – насрещни изискуеми, до размера на по-малкото.

Какво е прихващане на вземания?

Прихващането е способ за изпълнение, чрез който едно лице изпълнява свое парично задължение към кредитора си, който от своя страна му е длъжник чрез прихващане на две насрещни задължения. Т.е. двете лица са си едновременно длъжник и кредитор един на друг.

Например Иван дава на Георги паричен заем в размер на 500 лева, за срок от 30 дни. След 7 дни Георги иска от Иван да му измаже къщата за 300 лева, защото е строител. Иван изпълнява договора за изработка и е готов след още 7 дни. След 16 дни Георги ще трябва да върне парите на Иван, който вече му дължи 300 лева.

Георги може да избере да прихване 300 лева от своето задължение или да иска изпълнение от Иван за заплащането на възнаграждението по изработката, защото само неговото вземане е изискуемо. Ако Иван обаче се забави с плащането на 300 лева с 16 дни, вземането му срещу Георги ще стане изискуемо и той тогава ще може да извърши прихващане.

Какво може да се прихваща?

Предмет на прихващането могат да бъдат пари или еднородни заместими вещи, като например селскостопански продукции, плодове и други вещи, които са потребими, например чай, кафе и т.н.т.

Кой може да прихваща?

Прихваща само този, чието вземане е изискуемо, т.е. падежът на задължението е настъпил. Когато и двете задължения са с настъпил падеж, всеки може да инициира прихващане.

Как се извършва прихващане?

Прихващането е възможно да се извърши чрез едностранно изявление за прихващане или с протокол за прихващане. Заявление за прихващане представлява волеизявление на едната страна, насочено към другата, в което се заявява, че се прихваща определено вземане, което произтича от конкретно правоотношение. Протоколът за взаимно прихващане на задължения има характера на споразумение, защото се подписва от двете страни. В него се описват характеристиките на вземанията, остатъкът и евентуално начинът за неговото заплащане.

Какви са правните последици от прихващането?

Прихващането има за правна последица погасяване на задължението. Прихващането се счита за извършено от момента, в който е било възможно да се извърши, а не, когато е достигнало изявлението на едната страна до другата.

Може ли да се прихваща с погасено по давност вземане?

Законът позволява да се извърши прихващане с погасено по давност вземане, само когато прихващането е могло да стане, преди да се е погасило по давност вземането.

Необходимо Ви е съдействие при прихващането на насрещни вземания?

Нашият екип ще Ви прегледа наличната документация и ще изготви съобразно нея протокол за прихващане или изявление за прихващане. Ще Ви дадем практически указания при изпращането или връчването на изявлението.