Проверка за свободно име на фирма през 2024 г.

Настоящата статия има за цел да Ви разясни как да извършите проверка за свободно име на фирма, което дружеството Ви да носи.

Проверка за свободно име на фирма през 2023

Защо е важно да проверим дали името на фирмата е свободно?

Регистрацията на дружество задължително трябва да започне с проверка на наименованието на фирмата, която желаем да регистрираме. Ако не бъде извършена тази проверка, може да се окаже, че след като са изготвени документите за регистрация на дружеството, фирмата вече е регистрирана от друго лице или е запазена. Това създава редица неприятности и допълнителни разходи.

Колко ще ни струва проверката за свободно име на фирма?

Справката за запазени права върху фирма е напълно безплатна.

Изисква ли се регистрация в Търговския регистър?

Не. За да направите справка не Ви е необходимо да създавате профил в портала на Търговския регистър.

Как да проверим дали името на фирмата е свободно?

Проверката може да направите, като влезете в сайта на Търговския регистър ⇒ Начало>Търговски регистър и регистър на ЮЛНЦ> Справки> Права върху фирма/наименование или кликнете на бутона под изображението:

Проверка на име на фирма

В полето за справка изписвате желаното от вас име на фирма. Резултатът от справката е готов на момента. Ако фирмата е свободна изписва следното:

Ако името Ви е уникално и реално имате възможност бързо да се изготвят необходимите документи за регистрация, то може да поемете риска и да не запазите наименованието.

Притеснявате се някой друг да не Ви изпревари и да заеме името?

Ако смятате, че има опасност някои друг да Ви изпревари или подготовката на документите ще отнеме повече време, то е добре да се запази наименованието на дружеството, за да спите спокойно през нощта.

За да разберете как да запазите името на фирмата, може да прочетете статията „Запазване на име на фирма„.