Продажба на МПС – 2024г. Договор за покупко-продажба на МПС.

Време за четене 3 минути

Настоящата статия има за цел да разясни процедурата за промяна на собствеността на моторно превозно средство (МПС). Сключването на договора за покупко-продажба ма автомобила и необходимите документи за към него, нотариалната процедура за регистрираните МПС и регистрацията в КАТ.

продажба на МПС


Какво представлява договорът за продажба на МПС?

Договорът за покупко-продажба на МПС е съглашение между две страни – продавач и купувач, при което продавачът се задължава да прехвърли собствеността на МПС на купувача, а той да му плати цената по уговорения в договора начин.

Нотариална заверка на подписите на страните по договора се извършва задължително, когато се прехвърля собствеността на :

  • регистрирани автомобили;
  • регистрирани ремаркета с товароносимост над 10 тона;
  • регистрирани колесни трактори
  • регистрирани мотоциклети с работен обем на двигателя над 350 куб. см;
  • Важно! Задължителна заверка е необходима и когато се продава превозно средство, чиято регистрация е прекратена.

По този начин се прекрати порочната практика да се дерегистрират скъпи автомобили с цел бъдат продадени с обикновен договор за покупко-продажба, за да се избегнат дължимите нотариални такси.

Кой може да е страна по договора за продажба на МПС?

Както физически, така и юридически лица могат да продават или да купуват МПС. Не е задължително физическите лица да бъдат пълнолетни. Малолетните придобиват МПС чрез законните си представители, а непълнолетните с тяхно съгласие.

При подписването на договора, едната или двете страни могат да бъдат представлявани от пълномощник (Виж. упълномощаване – изготвяне на пълномощно), което трябва да бъде с нотариална заверка на подписа.

Как става продажбата на МПС?

Когато задължителна форма за продажбата е договор с нотариална заверка на подписите, страните се явяват лично или се представляват от пълномощник пред нотариус, без значение от района му на действие.

Какви са необходимите документи при продажба на МПС?

При нотариалната сделка е необходимо да се представят следните документи:

  • Договор за покупко-продажба;
  • Пълномощно, ако някоя от страните се представлява от пълномощник;
  • Документи, удостоверяващи правото на собственост на продавача, заедно със свидетелството за регистрация на МПС;
  • Удостоверение за застрахователна стойност на МПС, издадено от лицензирана застрахователна компания на територията на България;
  • Декларация за липса на задължения за данъци, мита, осигуровки и др. публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение;
  • Документ за платен данък върху превозните средства;
  • Документи за платен местен данък придобиване на МПС;
  • Декларация за гражданство и гражданско състояние;
  • Удостоверение от Регистъра на имуществените удостоверения;
  • Документи за самоличност на продавача и купувача или пълномощниците им;
  • Валидна застраховка “гражданска отговорност”.

Дължа ли местен данък за придобиване на МПС?

При придобиване на МПС, купувачът дължи заплащането на данък към съответната община по постоянния си адрес или по седалището на дружеството. Данъкът се заплаща на каса в общината или по посочената банкова сметка. Данъкът се определя от застрахователната стойност на МПС, като размерът се определя от всяка община в размер от 0.1 до 3 % от стойността.

Какво прави нотариусът при продажба на МПС?

Проверява самоличността на явяващите се пред него лица. Установява дали продавачът е собственик на МПС. Проверява дали върху МПС има наложен запор или обезпечителна мярка по Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Ако продавачът е в брак, установява дали МПС е лична или обща собственост на съпрузите. Проверява дали договорът за покупко-продажба отговаря на законовите изисквания.

Какво прави купувачът след продажбата на МПС при нотариуса?

След като купувачът е закупил регистрирано МПС, е длъжен в срок до един месец от сключване на договора да го регистрира в КАТ по постоянния си адрес. Когато продавачът не е заплатил целия дължим данък МПС за календарната година, тогава купувачът следва в двумесечен срок от придобиването да го заплати за текущата година по сметка на общината.

Как протича регистрацията в КАТ?

Възможни са 3 варианта на действие при продажба на МПС с регистрация:

  1. купувачът и продавачът са от една област и е заявена предварителна подготовка на документите и е платена таксата при нотариуса;
  2. Когато се прехвърля собствеността на регистрирано ППС и продавачът и купувачът са от една административна област, но не е заявена предварителна подготовка на документи и не е платена таксата при нотариуса, купувачът следва да се яви на гише в Пътна полиция, където подава заявление и прилага квитанция за платена такса (платена на място чрез банков превод или чрез ПОС-терминал)
  3. Когато купувачът и продавачът по договор за покупко-продажба на МПС са от различни области. Купувачът следва да се яви на гише в Пътна полиция (по постоянен адрес), където се попълва и се подава заявление, заплаща се държавна такса за регистрацията на място чрез банков превод или чрез ПОС терминал. Задължително купувачът представя превозното средство за идентификация и смяна на свидетелството за регистрация. По желание може да запази регистрационните табели. Информацията за договора за покупко-продажба се получава автоматично след изповядване на сделката при нотариуса.

Следните документи трябва да бъдат представени в КАТ:

  • копие на договора за покупко-продажба
  • квитанция за платена такса (предоставена от нотариуса)
  • сключена застраховка „Гражданска отговорност“

Необходимо Ви е съдействие при сделка за придобиване на собственост на МПС?

За повече информация, може да прочетете статията в сайта на МВР – ТУК.

Нашият екип ще изготви целия комплект от необходимите документи, както и ще Ви дадем конкретни съвети, за да преминете бързо и успешно през процедурата при придобиване или продажба на МПС. Можем да Ви представляваме и при сключването на сделката.