Договор за покупко-продажба със запазване на собствеността.

Настоящата статия има за цел да разясни характеристиката и спецификите на договора за продажба със запазване на собствеността. Редът и значението на вписването му в ЦРОЗ.

Какво представлява договорът за покупко-продажба със запазване на собствеността?

Договор по силата, на който едната страна – продавач предава във владение своя вещ на насрещната страна – купувач, която се задължава да заплати стойността ѝ, след което придобива правото на собственост.

Този договор се различава от обикновената продажба по това – в кой момент собствеността преминава върху купувача, както и в спецификата за заплащането на продажната цена. В общия случай, купувачът става собственик на вещта, предмет на договора за покупко-продажба, с постигане на съгласието по основните параметри на договора.

Какво може да се купи чрез покупко-продажба със запазване на собствеността?

Предмет на договора за покупко-продажба със запазване на собствеността може да бъде само движима вещ. Недвижимите имоти не могат да бъдат предмет на този договор.

В писмена форма ли трябва да бъде покупко-продажба със запазване на собствеността?

Чисто формалният отговор на въпроса е НЕ, но предвид особеностите в него – практиката налага той да бъде сключен в писмена форма. Поради спецификата и възможността да се впише в ЦРОЗ, то се налага той да бъде сключен в писмена форма.

Още нещо, при възникнал спор и образувано дело пред съда във връзка с договора, законът забранява да се доказват със свидетелски показания договори, чиято стойност надхвърля 5 000 лева.

Какво е същественото за покупко-продажба със запазване на собствеността?

Спецификите на този вид договор се проявяват основно в риска от погиване на вещта и преминаване правото на собственост на вещта върху купувача.

Рискът от погиване на вещта преминава върху купувача от момента на предаването на държането на вещта от продавача. Собствеността на вещта, от друга страна, преминава върху купувача след заплащане на последната вноска, за разлика от нормалния договор за покупко-продажба.

Каква е целта договорът за покупко-продажба със запазване на собствеността да бъде вписан в ЦРОЗ?

Договорът за покупко-продажба със запазване на собствеността може да бъде вписан в ЦРОЗ със заявление по образец по партидата на купувача. Вписването на договора има за цел противопоставимост на трети лица и има действие 5 години от датата на вписването, който срок може да бъде подновен.

Какво е противопоставимост?

Противопоставимостта гарантира на продавача, възможността той да докаже пред трети лица, че вещта, която е предоставена на купувача е негова собственост и ако принудително изпълнение бъде насочено срещу вещите на купувача, конкретно тази вещ няма да бъде продадена на публична продан. Също така създава пречка купувачът да учреди залог върху тази вещ.

Например, желаете да продадете машина за пакетиране на стоки на стойност 20 000 евро. Купувачът желае да я купи на изплащане, а Вие да запазите собствеността ѝ до заплащането на последно дължимата вноска по договора. Ако договорът не е вписан в ЦРОЗ, купувачът може да учреди особен залог на вещта, т.е. да я предостави като обезпечение на трето лице – негов кредитор, а ако е вписан договорът, ЦРОЗ ще откаже вписване на особения залог.

Също няма да се включи като вещ, част от търговското предприятие, при залог на търговско предприятие. Друга защита, която вписването гарантира, би била следната – при принудително изпълнение на задължение на купувача към трето лице, ако ЧСИ насочи изпълнението към Вашата вещ и я изнесе на публична продан, Вие чрез вписания договор, ще можете да спрете проданта, защото ще докажете, че вещта е ваша собственост, както и основанието тя да се намира в купувача.

Необходим Ви е договор за продажба със запазване на собствеността?

Нашият екип ще изготви договор за продажба със запазване на собствеността съобразно законовите изисквания и спецификите на казуса Ви. Можем да го впишем в ЦРОЗ и да ви представляваме при сключването му.