Промяна на наименованието и/или адрес на дружество, предмет на дейност 2024г.

Настоящата статия има за цел да разясни процедурата по промяна на промяна на име на фирма и/или адрес на дружество, предмет на дейност на дружество с ограничена отговорност и еднолично дружество с ограничена отговорност и вписването на промяната в Търговския регистър.

Кога е необходима е промяна в предмета на дейност на дружеството?

За осъществяването на някои специфични дейности, законът изисква придобиването на лиценз или разрешение от държавен орган. Възможно е дружество, което няма лиценз или разрешение да придобие такъв поради промяна на търговската си дейност. Това обстоятелство подлежи на публично оповестяване в Търговския регистър. Също така е възможно обстоятелствата, въз основа на които лицензът или разрешението са издадени да отпаднат, което на практика означава дружеството да преустанови въпросната дейност, което също следва да се впише в Търговския регистър.

Горното не изчерпва възможните хипотези за промяна на предмета на дейност на едно търговско дружество. Възможно е по желание на съдружниците и промяна на предлаганите търговски услуги да се желае разширяване на кръга на дейност.

Промяната на предмета на дейност подлежи на вписване в Търговския регистър при Агенция по вписванията.

Кой взема решение за промяната на предмета на дейност?

Компетентен орган да промени предмета на дейност в ООД е Общото събрание, а при ЕООД е Едноличния собственик на капитала. Решението в ООД се взема с мнозинство 3/4, освен ако в дружествения договор не е предвидено друго, и се обективира в протокол в проста писмена форма.

Кой взема решение за промяната на наименованието (фирмата) на ООД и ЕООД?

Компетентен орган да промени наименованието на дружеството е Общото събрание на ООД или Едноличния собственик на капитала в ЕООД. Решенето се взема с кворум 3/4 от дружествените дялове и се обективира в протокол в проста писмена форма.

Кой взема решение за промяната на седалището и адреса на управление?

Компетентен орган да промени седалището и адреса на управление на дружеството е Общото събрание на ООД или Едноличния собственик на капитала в ЕООД. Решенето се взема с кворум 3/4 от дружествените дялове и се обективира в протокол в проста писмена форма.

Съобразно взетото решение за промяна на седалището и адреса на управление, промяна на наименованието или предмета на дейност, следва да се измени или приеме нов Дружествен договор.

Как се извършва промяната на наименованието и/или адреса на дружество, предмета на дейност?

Процедурата по вписване в Търговския регистър може да бъде извършена от управителя на дружеството или от адвокат с изрично пълномощно. Заплаща се държавна такса. Документите могат да бъдат подадени както на хартиен носител в Агенцията, така и на електронен, като за цялата е необходим квалифициран електронен подпис.

Необходимо Ви е съдействие за промяната на наименованието и/или адрес на дружество, предмет на дейност?

Нашият екип ще изготви всички документи съобразно промените, които желаете да се извършат. Ще Ви комплектуваме всичко необходимо и ще Ви дадем точни указания, какво следва да направите с документите. Ние ще извършим вписване в Търговския регистър. Ще Ви уведомим, когато вписването е факт и ще Ви предоставим актуално състояние на дружеството.