Разваляне на договор.

Разваляне на договор. Правни последици от развалянето и кога е възможно то. За да отговорим на въпроса как се разваля един договор, то е редно да обърнем внимание на това какво представлява договорът.

Какво е договор?

Договорът е съглашение между две или повече лица, с което се разбират да създадат, да изменят или да прекратят една правна връзка между тях. Съдържанието на договора може да бъде свободно определено доколкото не противоречи на повелителни норми (правила) от закона. Веднъж сключени, договорите имат силата на закон за страните, които са ги сключили.

Възможно ли е да има договор, без той да е подписан на хартия, т.нар устен договор?

Отговорът е ДА. Възможно е да има сключен договор, без той да е подписан на хартия, стига законът да не изисква форма за действителност (каквато изисква за следните договори: покупко-продажба на регистрирано МПС, където законът изисква писмена форма с нотариална заверка на подписите или продажбата на недвижим имот, която сделка следва да е във формата на нотариален акт).

Пример за устен договор: Двама човека си говорят, единият казва на другия, че има компютър с конкретно описани характеристики, който не използва, а другият изявява желание да го закупи и предлага цената от 350 лева. Първият човек се съгласява с предложената цена и му казва, че може да му предаде компютъра след два дни.

Какво всъщност се случва в правната сфера на двамата?

С постигането на съгласието между двамата относно характеристиките на вещта и цената, правото на собственост преминава у купувача, който дължи заплащането на цената съобразно уговореното. Ако не е уговорено друго, докато купувачът вземе вещта, тя погине поради пожар или по др. начин, той продължава да дължи цената за нея, тъй като рискът от погиване на вещта се носи от собственика ѝ.

Какво е развалянето на договор?

Развалянето на договора е право, което възниква за изправната страна по него. Целта е едностранно да се прекрати правната връзка между страните (правоотношението) и да се възстанови правното положение преди сключването му.

От това правило има изключение, което касае договорите за продължително или периодично изпълнение, като договора за наем, договора за лизинг и други. При тях развалянето на договора има действие занапред.

Например при договор за наем, при който заплащането на наема е периодично изпълнение, развалянето му, няма да влече след себе си възстановяване на наемните вноски от наемодателя на наемателя, защото така наемателят ще е използвал имота и няма да е заплащал за това. За да доразвием примера, ще вземем неизпълнението на наемодателя да заплаща наемната цена, то за изправната страна – наемодателят, който продължава да предоставя за ползване наетата вещ, ще възникне правото да развали договора. Правната последица от което ще бъде, че наемателят няма повече право да използва наетата вещ и ще бъде длъжен да я върне на наемодателя.

Какъв е резултатът от разваляне на договор?

В общия случай, резултатът от развалянето на договора за изправната страна е, че тя има право да получи даденото от нея в изпълнение на поетите задължения.

Например, при договор за покупко-продажба на вещ, продавачът следва да изпълни задължението си да предаде вещта в състоянието, в което е била при постигането на съгласието за нейната продажба. Купувачът от своя страна следва да заплати цената на вещта. Уговорката между купувача и продавача е да се заплати половината от продажната цена при сключването на договора и останалата половина при предаването на вещта. На уговореният ден и час продавачът носи същата вещ, но вече състоянието е по-лошо от предварително уговореното или не носи същата вещ, или не се явява изобщо за срещата. В тази ситуация за купувача, който е изправна страна, се поражда правото да развали договора, защото той е изпълнил точно своята част от задълженията, а продавачът не е.

За да развали договора изправната страна следва да предостави срок на неизправната да изпълни задълженията си по договора. Следва да се уведоми, че в случай че не изпълни точно задълженията си, ще счита договора за развален.

Съществуват две изключения от това правило:

  • развалянето става по съдебен ред – за сделки, с които се прехвърлят, учредяват, признават или прекратяват вещни права върху недвижими имоти;
  • разваляне без даване на срок за изпълнение – ако изпълнението е станало невъзможно изцяло или отчасти, ако поради забава на длъжника то е станало безполезно или ако задължението е трябвало да се изпълни непременно в уговореното време.

Какви са правните последици от разваляне на договор?

Правните последици от развалянето на договора са свързани с връщането на правното положение преди сключването на договора. На практика означава, че изправната страна ще има право да получи обратно даденото в изпълнение на нейната част от задълженията, заедно с обезщетение в размер на законната лихва за забава.

В горния пример с покупко-продажбата, купувачът ще има право да получи платеното от него на продавача капаро, който от своя страна губи възможността да задължи купувача да приеме вещта и да заплати останалата част от цената.

Как се разваля договор?

В основната си част, договорите се развалят с писмена покана от изправната страна до насрещната, в която следва да бъде описана точно фактическата обстановка, да се предостави определен срок за изпълнение и да се отправи предупреждение, че след изтичането на срока, договорът ще се счита за развален. Следва да се опише и очакваното поведение на неизправната страна при разваляне на договора.

Нужно Ви е съдействие при разваляне на договор?

Нашият екип ще извърши проверка на наличната документация – подписания договор, други писмени документи, като кореспонденция и др., ще изслуша вашата история, от която ще се извлекат нужните правни изводи, след което ще Ви дадем становище дали имате право да развалите договора. Ако имате право, ще ви изготвим писмена покана и ще Ви дадем точни указания как да процедирате с нея, за да сте сигурни, че договорът е развален и при евентуален спор в съда, Вие ще бъдете изправната страна.