Регистрация на ЕООД или ЕТ през 2024г.

Настоящата статия има за цел да помогне на лице, което иска да започне бизнес. Статията ще помогне с избора при регистрация на ЕООД или ЕТ.

Регистрация на ЕООД

ЕТ или ЕООД? Какви са предимствата и недостатъците на едното спрямо другото?

Регистрация и обслужване:

Регистрацията на ЕТ е по-лека и по-евтина процедура в сравнение с тази на ЕООД. Изискват се по-малко документи, заплаща се по-малка държавна такса. Не се изисква провеждане на общо събрание, заверяване при нотариус на образец от подписа на управителя и др.

Обслужването на ЕТ е по-лесно от гледна точка на годишната отчетност, публикуването на годишни финансови отчети и ликвидацията му.

ЕТ подава декларация по ЗДДФЛ и опростен отчет за Статистиката към НСИ.

ЕООД подава декларация по реда на ЗКПО и разширен отчет за дейността. На ЕООД му е необходимо водене на счетоводство, което изисква своите разходи, докато при ЕТ е възможно търговецът, ако води стриктно сметките, да се оправи и сам със счетоводството. В повечето случаи обаче се води счетоводство и при ЕТ.

Заличаване.

Заличаването на ЕТ е много по-лесно и бързо от това на ЕООД.

Данъчно облагане.

Според зависи от извършваната дейност ЕТ дължи патентен данък, който в повечето случаи е по-малък от корпоративния данък на ЕООД. Когато извършва дейности извън изброените изрично в приложение № 4 заплаща годишен данък в размер на 15 %, който съответства на сбора на данъка от 10% за ЕООД плюс 5% данък върху дивидентите. Тук преценката за това дали данъчното облагане е по-благоприятно за ЕТ или за ЕООД, следва да се направи във всеки конкретен случай в зависимост от приложимия патентен данък.

Осигуряване.

Има разлики при осигуряването. Управителят на фирмата подава декларация за самоосигуряващо се лице пред НАП.

Основната разлика е че ЕТ може да се осигурява на минималния осигурителен доход, но в края на годината, ако печалбата му е по-голяма трябва да извърши довнасяне на осигуровките. При ЕООД, управителят може да се осигурява на минимума, независимо от печалбата на дружеството.

Носенето на риска.

Най-значимата разлика е при носенето на риска. При ЕООД, дружество отговаря за задълженията си само до размера на имуществото на самото дружество. Едноличния собственик не отговаря с имуществото си за задълженията на ЕООД.

Обратното е при ЕТ. Задълженията на едноличния търговец са и задължения на физическото лице. Кредиторите на ЕТ могат да събират задълженията си от имуществото на физическото лице.

В заключение, предимство в полза на:

  • Отговорност: ЕООД.
  • Регистрация: ЕТ;
  • Осигуряване: ЕООД;
  • Данъчно облагане: ЕТ/ЕООД в зависимост от дейността.
  • Годишен отчет: ЕТ
  • Прекратяване: ЕТ

Регистрация на ЕТ.

Всяко лице включително и чужденец, навършило 18 годишна възраст, с местожителство в България може да поиска да се впише като ЕТ. Физическото лице трябва да декларира, че не са налице следните обстоятелства, че лицето:

  1. Не е в производство по несъстоятелност;
  2. Не е невъзстановен в правата си несъстоятелен;
  3. Не е осъдено за банкрут лице;
  4. Не е било управител на дружество прекратено с несъстоятелност през последните 2 години;

Как се регистрира ЕТ?

Заявлението се подава до Търговския регистър, заедно с декларация, в която се декларира липсата на горните обстоятелства, заедно с образец от подписа на едноличния търговец, без нотариална заверка. Подава се на хартиен носител в Агенцията или по електронен път, като заявителя следва да има квалифициран електронен подпис.

Добре е наименованието на дружеството да бъде запазено докато бъдат изготвени документите и бъде вписано дружеството. виж. Запазване на наименование на фирма.

Необходимо Ви е съдействие при регистрацията на ЕТ?

Нашият екип може да изготви всички необходими документи и да заяви вписването на ЕТ в Търговския регистър и можем да заплатим държавната такса вместо Вас. След вписването на ЕТ в Регистъра ще ви уведомим и ще Ви предоставим актуално състояние на търговеца.

Регистрация на ЕООД.

Еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД) може да се регистрира от пълнолетно физическо лице, включително и от чужденец, или от юридическо лице. Прилагат се същите правила като при Дружеството с ограничена отговорност с разликата, че тук нямаме съдружници, а капиталът на дружеството се притежава от едноличния собственик, физическо или юридическо лице.

Добре е наименованието на дружеството да бъде запазено докато бъдат изготвени документите и бъде вписано дружеството.

Как се извършва регистрация на ЕООД?

Регистрация на ЕООД се извършва чрез подаване на заявление до Търговския регистър. ЕООД възниква в правния мир след вписването му в Търговския регистър. За да бъде вписано се изискват поредица от действия, които едноличния собственик на капитала трябва да предприеме. За всяко от тях се съставят съответните документи. Взема се решение за учредяване на ЕООД, което се обективира в протокол, приема се учредителен акт, избира се управител, който представя нотариално заверен образец от подписа си, седалище и адрес на управление, предмет на дейност, набира се капитал, изготвя се заявление до Търговския регистър.

Подава се на хартиен носител в Агенцията или по електронен път, като заявителя следва да има квалифициран електронен подпис.

Необходимо Ви е съдействие при регистрацията на ЕООД?

За регистрация на ЕООД нашият екип може да изготви всички необходими документи и да извърши вписване в Търговския регистър. След като вписването е факт ще Ви предоставим актуално състояние на дружеството.