Регистрация на ООД през 2024 г.

Настоящата статия има за цел да разясни процедурата по регистрация на ООД (дружество с ограничена отговорност) в Търговския регистър, необходимите документи и държавната такса.

Какво е дружество с ограничена отговорност (ООД)?

ООД е юридическо лице – търговско дружество, което съществува самостоятелно в правния мир, може да бъде носител на права и задължения и да участва в търговския оборот, като сключва различни видове сделки и придобива различни имущества. Ако желаете да регистрирате Дружество с ограничена отговорност, но нямате съдружник, можете да го регистрирате като Еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД). Повече за регистрацията на ЕООД можете да прочетете в тази статия.

Как се извършва регистрация на ООД?

ООД се учредява от двама или повече физически или юридически лица. Капиталът се сформира от дружествените им вноски и не може да бъде по-малък от 2 (два) лева. За да възникне ООД е задължително да се впише в Търговския регистър, където се извършва проверка дали са спазени изискванията на закона за учредяването му и получава единен идентификационен код (ЕИК). При регистрацията в регистъра е възможно да се заяви регистрация по ДДС към НАП.

Какви са органите на ООД?

ООД има два органа – Общо събрание и Управител/и.

Общото събрание се състои от съдружниците и взема важните решения за съществуването на дружеството, като например: Приема и изключва съдружници; Приема ГФО и разпределя печалбата; Приема нови съдружници; Изключва съдружници; Избира и освобождава управителя; Взема решения за придобиване и отчуждаване на недвижими имоти и др.

Управителният орган може да се състои от едно и повече физически лица – управител/и. Управителят организира и ръководи дейността на дружеството. Той го представлява пред третите лица и държавните органи. Подписва от името на дружеството договорите, по които страна е ООД, като за дейността си може да получава възнаграждение.

Какви са необходимите документи за регистрация на ООД?

За успешната регистрация на ООД е необходимо да се представят пред Търговския регистър следните документи:

  • Протокол от учредително събрание;
  • Дружествен договор;
  • Нотариално заверено съгласие на управителя и образец от подписа му;
  • Декларация за истинност на заявените обстоятелства и приемането на представените за обявяване актове;
  • Декларация от управителя, че не е обявен в несъстоятелност търговец и не е бил управител на дружество, обявено в несъстоятелност през последните две години;
  • Декларация от управителя, че няма да извършва от свое или чуждо име търговски, да участва без съгласието на дружеството в други търговски дружества и да заема ръководни длъжности в други дружества;
  • Вносна бележка за внесен капитал;
  • Платежно нареждане за платена държавна такса към Търговки регистър;
  • Пълномощно, ако заявлението се подава от адвокат;

Колко струва регистрацията на ООД в Търговския регистър?

Изискуемата държавна такса за вписване на ООД в Търговски регистър е различна в зависимост от начина на подаване на документите. Съществуват два начина – на хартиен носите на място в Агенция по вписваният – Търговски регистър и по електронен път, чрез портала на Търговски регистър.

  • 110 лева – при подаване на място в регистъра;
  • 55 лева – при подаване чрез портала на регистъра.

За да извършите регистрация на ООД по електронен път се изисква квалифициран електронен подпис на заявителя.

Какво е основното предимство при регистрация на ООД?

Съдружниците не отговорят с личното си имущество за задълженията на дружеството. Те рискуват това, което са вложили в ООД, като парични и непарични вноски, включително първоначални и допълнителни. Всеки съдружник има право на дял от печалбата, съразмерно на дела си.

Необходимо Ви е съдействие при регистрацията на ООД?

Нашият екип може да изготви всички необходими документи и да извърши вписване в Търговския регистър. Ще Ви уведомим, когато вписването е факт и ще Ви предоставим актуално състояние на дружеството.