Регистрация на сдружение или фондация 2024г.

Настоящата статия има за цел да направи разграничение между двата вида юридически лица с нестопанска цел – сдружение и фондация, за да можете да направите информиран избор между двете форми, законово регламентирани в ЗЮЛНЦ – сдружение или фондация. Следва да знаете основните разлики между двата вида, както и да изберете статута на юридическото лице с нестопанска цел (ЮЛНЦ) – дали то да бъде регистрирано в обществена или в частна полза. Различният статут на организацията, определя и различния обем на нейните законови права и задължения.

Каква е правната характеристика на сдружение и фондация?

Сдружение е форма на организация – юридическо лице, в която три или повече лица се обединяват за осъществяване на дейност с нестопанска цел. Неговите учредители и членове полагат лични усилия за постигане на нестопанските му цели и не разпределят печалбата помежду си от стопанската дейност на сдружението, вместо това използват парите, за постигане на целите си. Сдружението е известно в обществото като неправителствена организация (НПО).

Фондацията е юридическо лице, което се учредява приживе или по случай на смърт с едностранен учредителен акт, с който безвъзмездно се предоставя имущество за постигане на нестопанска цел. Тук основният елемент е имуществото, а не лицата. Характерно при нея е, че учредителите нямат качество на нейни членове. Учредяването на фондацията става с едностранен акт на дарение или завещание от едно или повече български или чуждестранни физически или юридически лица. Има специфики относно дареното или завещано имущество. Те касаят основно действителността на завещанието и вида на вещта, която се дарява или завещава. За дарение на недвижими имоти, учредителния акт трябва да е в нотариална заверка на подписите и се вписва от съдя по вписванията по местонахождение на имота.

Какви са органите на ЮЛНЦ и какви са техните правомощия?

Органите на сдруженията в обществена и частна полза и фондациите в обществена полза са: Общо събрание и Управителен съвет.

В частна полза, фондацията може да има едноличен управителен орган.

Общо събрание на сдружението и фондацията се състои от всичките му членове, ако не е предвидено друго. То има правото да взема важните решения, свързани със съществуването и управлението на ЮЛНЦ. Част от компетентността му е да изменя и допълва Устава си, да избира и освобождава управителния съвет, приема и изключва членове на сдружението, решава дали и в какъв размер членовете да заплащат членски внос и др.

Управителния съвет на ЮЛНЦ се състои от 3 или повече лица, които се определят от Общото събрание, с мандат не повече от 5 години. Ако не е предвидено да се назначава от Общото събрание, председателят се избира от Управителния съвет. Правомощията на управителния съвет са да представлява сдружението или фондацията, да изпълнява решенията на общото събрание, да се разпорежда с имущество, при условията на устава, подготвя и внася проект за бюджет и др.

Какви са спецификите на ЮЛНЦ в обществена полза?

За да бъде едно ЮЛНЦ, учредено в обществена полза, законодателят въвежда изискване за повече участници. При сдружението в обществена полза, законът изисква да се учреди от минимум 7 физически или 3 юридически лица. Фондацията за обществено полезна дейност се учредява от минимум три физически или юридически лица. Задължително е да има два органа – Колективен, съставен от лицата, които са членове на функцията и Управителен орган, който може да бъде някой то лицата от колективния орган.

ЮЛНЦ в обществена полза подават задължително годишен финансов отчет (ГФО) и годишен доклад за дейността (ГДД) в срока за подаване на ГФО по Закона за счетоводството.

Какви са предимствата на ЮЛНЦ в обществена полза?

  • Държавата подкрепя ЮЛНЦ в обществена полза чрез редица данъчни, финансови, икономически, кредитно-лихвени, митнически облекчения.
  • Необлагаемост на даренията, които получават. Има данъчни облекчения за дарителите, които не заплащат данък на дарената сума – 5% за ФЛ и 10% за ЮЛ. Не се дължи и данък върху имущество, което е завещано на сдружението или фондацията.
  • Могат да наемат общински имоти без търг/конкурс и на преференциални цени.
  • Получават финансирания, по ред предвиден в съответните специални закони.
  • В определени случаи само ЮЛНЦ, осъществяващи общественополезна дейност могат да кандидатстват по програми на ЕС и да се ползват от преференции;
  • В изрично предвидени случаи задължителна предпоставка за извършването на даден вид дейност е тя да бъде осъществявана от ЮЛНЦ, в обществена полза.

Могат ли ЮЛНЦ да извършват търговска дейност?

Юридическите лица с нестопанска цел могат да извършват допълнителна стопанска дейност само ако е свързана с предмета на основната дейност, за която са регистрирани, и като използват прихода за постигане на определените в устава или учредителния акт цели. Печалбата не се разпределя между членовете на сдружението.

Членството в сдружението и с какво е свързано то?

На първо място, членството се свежда до имуществена вноска, която всеки член е длъжен да направи, в случай че това е предвидено в Устава, приет на Учредителното събрание. Всеки член на сдружението отговаря до размера на направената от него вноска. Сдружението носи имуществена отговорност, която е отделна от тази на членовете му. Следващата отговорност е неимуществена, което означава, че всеки член на сдружението има право да бъде избиран в Управителния съвет и да избира, също да бъде информиран за всички дейности на сдружението, в което участва. Още, има възможност да ползва имуществото на сдружението по предвидения в Устава ред.

В кои случаи членството в сдружението може да бъде прекратено?

  • С едностранно волеизявление на член от сдружението;
  • При смъртта на някой от членовете или поставянето му под пълно запрещение;
  • По решение на Общото събрание за изключване на член;
  • Естествено, с прекратяването на сдружението;
  • Ако е предвидено в Устава, който е приет, изключването на член от сдружението може да стане и с решение на Общото събрание.

Необходимо Ви е съдействие при регистрацията на сдружение или фондация?

Нашият екип може да Ви регистрира ЮЛНЦ в Търговския регистър и регистъра на ЮЛНЦ.